R.E.M. – Collapse Into Now

28. mart 2011.

 
 

Ocena: 7,5/10

Izdavač:

Warner Bros. Records

Godina:

2011

Format:

Album, CD

Trajanje:

12 pesama / 41 minut

 
 
Novi album grupe R.E.M. dolazi kao delimično iznenađenje posle  Accelerate (2008). Prošli album je namerno bio rokerski dok ovogodišnji karakteriše širenje zvučne palete i kombinovanje rock pesama sa baladama i atmosferičnijim radovima.

Najvažnije je da Collapse Into Now ima dovoljno dobrih pesama sa pevljivim refrenima i dobrim melodijama. Tu je ponovo Peter Buck-ov "Rickenbecker" kao i božanski prateći vokali Mike Mills-a.

Počevši sa energičnom "Discoverer", album se nastavlja sa "All The Best" (još energičnijom), i predivnom "Überlin" sa nežnim akustičnim gitarama. To što dotična kompozicija poprilično podseća i melodijom i štimungom na "Drive" sa Automatic for the People, uopšte ne smeta, već samo doprinosi njenom kvalitetu.
Produhovljena i zanosna "Oh My Heart", sledeća po redosledu, bila je jedna od prvih kompozicija premijerno izvedenih u studiju i snimljenih za "YouTube". Vrlo pogodna za singl grupe, malo vuče na "Losing My Religion".
"It Happened Today" je  kompozicija koja govori o stalnoj borbi u životu i nadi koja ne nestaje, a "Every Day Is Yours To Win" ima elegantne gitare, glockenspiel i Mike Mills-ove poznate prateće vokale. Refreni su izuzetno laki za pamćenje i privlačni za slušaoca.
"Mine Smell Like Honey" prekida idilične zvuke i predstavlja pravu pop pesmu sa jakim rifom i preplitanjem vokala Stipe-a i Mills-a.
"Walk It Back" je punokrvna R.E.M. balada, dok "Alligator Aviator Autopilot Antimatter" predstavlja ponovo jaku rock pesmu uključujući pojavljivanje Peaches i Lenny Kaye-a (Patti Smith Group).
"That Someone Is You" je u sličnom “fazonu” - brza, melodična i nezaustavljiva.
Pretposlednja pesma "Me, Marlon Brando, Marlon Brando And I" je opet “spuštanje lopte”, dok u poslednjoj "Blue" čujemo napokon vokal neuporedive Patti Smith koja je gledajući stihove Michael-a Stipe-a i izabrala naslov albuma - Collapse Into Now. "Blue" je atmosferična, pokušava da bude pandan pesmi "E-Bow The Letter" ali joj, na žalost, to ne uspeva.
Tim utišanim zvucima i kratkim ponavljanjem početne "Discoverer" i završava ovaj album.

Rezimirajući Collapse Into Now dolazim do zaključka da je ovo spoj Out of Time, Automatic for the People i prošlog Accelerate. Većina pesama je vrlo dobra što govori da R.E.M. polako vraćaju svoje poljuljane pozicije. Svesni su gde su, šta rade i na vreme su se “trgnuli” iz učmalosti koja je bila karakteristika njihovih albuma 2000-tih, da bi povratili svoj kredibilitet.
Na tome im hvala a shodno tome i ocena :7,5



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Wire
Red Barked Tree
(Pink Flag)

Gang Of Four
Content
(Yep Roc)

Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)

Narrow

From DIY with love
(Treue um Treue)


The Black Keys
Brothers
(Nonsuch Records)

Brian Eno
Small Craft On A Milky Sea
(Warp)

Kings Of Leon
Come Around Sundown
(RCA Records)

Posies
Blood/Candy
(Rykodisc)

Bryan Ferry
Olympia
(Virgin)

Billie & The Kids
Take One
(Rhythm Bomb Records)

Black Mountain

Wilderness Heart
(Jagjaguwar)

Električna post-YU nebriga

(NAUK)

Grinderman
Grinderman 2
(Mute Records)

Neil Young
Le Noise
(Reprise Records)

Band Of Horses
Infinite Arms
(Fat possum)